Brieven uit de toekomst (het jaar 2017)

van de deelnemers TIM-9 aan elkaar

Terug naar overzicht Eindpresentatie TIM-8

Brief 1.


Prosper, 23 september 2063

Beste .........,

Toen ik recentelijk mijn oude archieven aan het opruimen was, stuitte ik op rode map, die door vuil en stof niet meer zo rood was. Toen ik het stof wegveegde zag ik dat er TIAS op stond. Ik wist warempel niet meer waarvoor die map ooit had gediend. Al doorbladerend, viel mijn oog op de deelmerslijst van een cursus, die ik blijkbaar gevolgd had. Een cursus, die met netwerken en fractalen te maken had.

Het was echter zo lang geleden, dat ik mij de deelnemers nauwelijks meer voor de geest kon halen. Je moet weten, dat ik ook al 105 jaar oud ben. Ik ben al die namen eens op PDIS gaan opzoeken, je weet wel dat hypermoderne wereldwijde “Personal Data Information System”. En wat schetst mijn verbazing: Wij zijn de enige twee overlevenden van dat TIM8-netwerk. Jij, omdat je je ooit op hebt gegeven als proefpersoon voor al die technologie, die jullie bij FEI hebben ontwikkeld en nog ontwikkelen. Man, je moet welhaast een bionische man zijn, zo vol met nanotechnologie! Prachtig, dat je nog zo energiek bent op jouw leeftijd! En ik, omdat ik mij al jaren voed met Omega-231 producten. Door een aantal uitvindingen, waarbij ik betrokken ben geweest, zijn we in staat geweest een hele voedselketen op te zetten, die bij mensen, mits op tijd begonnen met consumeren, een levensverwachting geeft van 125 jaar. Misschien ken je ze nog wel, medepioniers waren toen ........... en ..................

Ik heb destijds een huis gebouwd op het proefterrein. Toen de resultaten van dit enorme onderzoek verkocht werden aan Carrefour, ben ik daar blijven wonen. Het aardige van dat alles was, dat dit terrein midden in de oude stad Eindhoven lag. Mijn geliefde Eindhoven, dat in 2010 ontsnapte aan de totale verwoesting. In die tijd reden vele treintransporten met hoog explosief spul dwars door Eindhoven. Eén keer ging het mis en werd de hele binnenstad verwoest.

Op de puinhopen is toen dit proefterrein gebouwd, we noemden het Prosper, Welvaart. Een oase van rust, groen en ruimte. Ik kan de politici van toen alleen maar prijzen, dat ze eens geluisterd hebben naar burgers, die genoeg hadden van al die stenen vlaktes. Stenen vlaktes, waarvan men vond, dat ze het kloppend centrum van Eindhoven moesten vormen. Een gruwel was het!

Maar nu leef ik met mijn familie in deze zeer inspirerende omgeving, en voorzie in mijn eigen levensbehoefte door op een moderne fractalistische wijze voedsel te produceren. Ik herinner me nog die Jules Ruis. Alles moest fractaal zijn. Maar hij heeft me wel aan het denken gezet. Fractalen lieten me niet meer los. We konden ieder gewenst Omegavoedsel met fractaaltechnologie maken. Die Fransozen hebben er goud geld voor betaald. En dus leef ik als God met franse centen in Eindhoven.

Wil, ik nodig je graag uit om herinneringen op te halen bij mij thuis. De Omega-231-borrel staat klaar! Tot ziens.

.....................

Brief 2.

Beneden Leeuwen, december 2015

Beste .......,

De donkere dagen rond de jaarwisseling zijn zo typisch van die dagen waarin je de gebeurtenissen van het voorbije jaar eens de revue laat passeren. Dit heb ik de voorbije dagen ook gedaan, echter ik dacht tijdens deze overpeinzingen terug aan onze TIM-cursus welke we eind 2005 hebben gevolgd. Tijdens deze TIM-cursus is ons gevraagd om een droom- /toekomstvisie voor het industriële conglomeraat groot Eindhoven op papier te zetten.

Mijn droom voor de toekomst was toen dat de grenzen tussen OEM-ers en toeleveranciers zouden verdwijnen. Dat er een soort industrieel conglomeraat groot Eindhoven zou ontstaan. Dat het besef door zou breken dat ondanks dat een aantal bedrijven in de regio groot Eindhoven een goede positie op de wereldmarkt hadden, het van levensbelang was voor zowel de OEM-ers als de toeleveranciers, kortom de totale maakindustrie in Zuidoost- Nederland, dat ze het optimaliseren van hun eigen winst op de (zeer) korte termijn een beetje opzij zouden zetten, dat ze de onderlinge concurrentie zouden beëindigen en samen zouden gaan werken om de concurrentie met de lage lonen landen van toen (China en de voormalige Oostbloklanden) het hoofd te bieden. De regio zou hiermee op world class niveau de concurrentie aan moeten kunnen.

Als ik vandaag terugkijk dan is er sinds die tijd veel veranderd en is de droom welke we toen hadden gelukkig voor een belangrijk deel gerealiseerd. Hoe was de situatie eind 2005 en wat is er sindsdien gebeurd?

Eind 2005 was er een grote diversiteit aan initiatieven om de maakindustrie in de regio groot Eindhoven te versterken. Deze initiatieven waren zeer versplinterd. Iets waar wij tijdens de uitvoering van ons TIM-project ook tegenaan liepen. Iedereen was er van overtuigd dat er iets moest gebeuren want dat de, op dat moment nog zeer sterke positie van de maakindustrie, stond op het spel en dreigende zelfs verloren te gaan. Maar in de praktijd gebeurde er nog vrij weinig.

In ons TIM-project hebben we een aanzet gegeven voor een zogenaamde Code of Conduct tussen OEM-ers en Suppliers. Het doel van deze Code of Conduct was een hulpmiddel aan te reiken wat OEM-ers en Suppliers konden gebruiken om afspraken te maken over risico en winst verdeling tussen hen beiden. Het zogenaamde Shared Risk Shared Revenu model. Tevens hebben we een aantal mensen toch een beetje de spiegel voor willen houden omtrent wat wij dachten dat er in de regio Eindhoven gaande was. Ook hebben we tijdens ons TIM-project gezegd dat er een soort Man on the Moon élan moest ontstaan in Eindhoven en omstreken. Het was noodzakelijk dat een aantal captains of Industrie beseften wat er stond te gebeuren en wat er op het spel stond.

Als ik vandaag terugkijk dan ben ik zeer gelukkig, maar ook een klein beetje trost, op datgene wat er nu anno 2015 gerealiseerd is in de maakindustrie van Zuid-oost Nederland en het kleine steentje wat wij daaraan hebben kunnen bijdragen.

Toen in de loop van 2007 de huizenbubbel in Amerika leeg liep en er een forse economische neergang, wereldwijd, dreigde, hebben een aantal vooraanstaande spelers in de maakindustrie in Eindhoven en omstreken de handschoen opgepakt. Ze zijn begonnen om afspraken te maken over samenwerking en hoe de financiële risico’s maar ook de benefits van hun samenwerking vast te leggen. Maar zeker zo belangrijk was, achteraf gezien, dat ze actief zijn begonnen om in hun bedrijven een stuk vertrouwen, toekomstvisie en nieuw elan te “prediken”.

Een initiatief wat aanvankelijk klein is begonnen, maar op basis van de behaalde successen en het bewijs dat het mogelijk was met de juiste focus en de juiste keuzes een belangrijk deel van het maakwerk voor West Europa te behouden, groeide dit initiatief steeds verder uit. Na een jaar was het aantal deelnemende bedrijven al gegroeid van de initiële vier bedrijven naar een stuk of tien bedrijven. De grenzen tussen deze bedrijven begonnen te vervagen. Ieder van deze bedrijven ging zich toeleggen op datgene waarin hij world class zou kunnen worden of al was. De grote OEM-ers besloten al hun “eieren” in één mandje te doen en daarmee de condities voor zowel zichzelf als de supplier te creëren om world class te worden. Toen duidelijk werd dat deze bedrijven, in tegenstelling tot de rest van de industrie in Europa, wel in staat waren redelijke rendementen te maken en hun positie op de wereldmarkt te behouden en vaak zelfs te versterken, kwam de grote doorbraak. Het initiatief breidde zich als een olievlek uit en steeds meer bedrijven sloten zich aan bij deze groep bedrijven en adopteerden deze manier van werken. De economische motor van de regio Eindhoven die op dat moment al behoorlijk haperde, kwam weer op toeren. Binnen een periode van 2 jaar was de regio Eindhoven al weer de economische motor van Nederland. Nog een paar jaar later waren we zover dat we een voorbeeldfunctie voor de gehele (westerse) wereld waren omtrent hoe er samengewerkt moest worden en hoe je samen world class producten tegen concurrerende prijzen op de markt kon zetten.

Kortom een klein of misschien wel wat groter economisch wonder, wat tot stand is gekomen in onze regio en waar wij, en straks onze kinderen, nog jaren van kunnen profiteren. Het is de regio Eindhoven gelukt om een “man on the Moon” te zetten en een werkelijke doorbraak te bereiken in de manier waarop het industriële conglomeraat Eindhoven met elkaar samenwerkt en tot world class performance weet te komen. Een in mijn ogen unieke prestatie waarvan ik eind 2005 eerlijk gezegd toch nog wel twijfels had of wij dit in onze regio voor elkaar zouden kunnen krijgen.

Deze overpeinzingen zijn wat mij betreft een mooie gedachte om de Kerstdagen mee in te gaan en het jaar 2016 wat op het punt staat te beginnen, mee aan te vangen.

Ik wens jou en jouw familie en vrienden een zeer voorspoedig en gelukkig 2016 toe.

.............

Brief 3.

Eindhoven, 8 januari 2015

Beste .........,


Toch wel even geleden dat we in TIM 8 in 2006 bier dronken in de enige Nederlandse Trappisten Brouwerij. Dit is overigens nog steeds zo maar de brouwerij is aardig uitgebreid en heeft een groot afzetgebied in de Far East. Na de wijn kopen ze nu onze goede bieren op.

Binnenkort gaan we een nieuwe machine in productie nemen waarbij een aantal belangrijke modules geheel zijn ontworpen en gemaakt door onze toeleveranciers. Eindhoven Mechatronics maakt de nieuwe modules in Eindhoven. De modules van het oudere platform worden nu in hun fabrieken in de Oekraine en in China gemaakt. Inmiddels is Eindhoven Mechatronics groter geworden dan veel van de OEM’s waar ze aan toeleveren. Ze leveren nu ook aan machine bouwers in Japan en de USA. Ik begrijp dat jullie ook een paar belangrijke robots van jullie voedersystemen bij hen betrekken.

Na een zware tijd rond 2005 en 2006 hebben wij nu een uitstekende positie in onze markt voor high speed multifunctional SMT machines en loopt het uitstekend. We hebben fabrieken in Veldhoven en China. Onze supply base wordt nog steeds gedomineerd door bedrijven uit de regio maar deze opereren nu op wereldschaal en hebben vestigingen en klanten wereldwijd. Wij hebben in onze nieuwe machine nauwelijks meer bekabeling maar alle data uitwisseling wordt via de nieuwste RF methode afgehandeld; ontwikkeld op de Campus in een samenwerkingsverband tussen de Machine bouwers, toeleverende industrie en overheid. Door toegenomen intelligentie binnen de modules is de data uitwisseling tussen modules overigens geen fractie meer van 10 jaar geleden. Het bedrijf HVS in Best heeft nu dermate intelligente vision systemen dat onze machines zowel het werk van vorige processtappen als van de eigen processen controleren en waar nodig kunnen corrigeren en dit terwijl de machine een miljoen componenten per uur plaatst. De meeste van deze componenten zijn niet meer met het blote oog te zien.

Philips zelf is ook weer een grote klant van ons geworden. De grote vlucht van LED verlichting heeft onze markt voor assemblage technologie flink vergroot. In samenwerking met Philips licht is ons nieuwe platform geschikt gemaakt om verschillende LED verlichtings systemen te assembleren. De opvouwbare en uitrolbare displays van CE werden al deels op onze machines geassembleerd.

Ook de andere machine bouwers is het goed gegaan en Eindhoven e.o. is met recht World Class in machinebouw. Wie had 10 jaar geleden gedacht dat de Chinese en Japanse machinebouw nu hier komen om toeleveranciers te vinden. Mits ze niet aan onze eigen kerntechnologieën komen juich ik dit alleen maar toe.

En hoe is jullie vergaan met voer machines; maken jullie het kippenvlees al direct uit het voer?


Groet en tot binnenkort

................

Brief 4.

Eindhoven, december 2015

Beste ........,

Momenteel woon ik, met mijn gezin, in China waar ik als ambassadeur voor de Regio Eindhoven werkzaam ben. Nu ben ik een paar dagen voor zaken in Eindhoven.

Op weg hier naar toe, moest ik terugdenken aan 2005. …..Ik reed net langs het vorig jaar onthulde monument aan het begin van de Holstlaan. Een op het eerste gezicht, wat abstract monument:

Een hartvormige vijver, symbool voor de haven, de ‘port’, beschut voor als het stormt maar open voor de hele wereld. Het begin van groei en vooruitgang.

En midden in die vijver, op een eilandje, een beeld, ‘Een hoofd, met handen en voeten’.

Ja, in Eindhoven kreeg ‘Brains’, handen en voeten. Zo werd Eindhoven de Brainport van Nederland en van Europa.

En de vorm van de vijver? Een hart! Symbool voor de passie die basis was om van Eindhoven dé brainport van Europa te maken!

In 2005 een plan, een fictie, nu in 2015 werkelijkheid.

Even terug naar die begintijd.

Alle begin is moeilijk, maar juist als het tij tegenzit, is het mogelijk om met een nieuwe visie, nieuwe plannen, nieuwe manieren van samenwerken, een ‘nieuwe wereld’ te concretiseren, te realiseren.

Wie herinnert zich niet de conjunctuur die toen maar niet vlotten wilde, religieus fundamentalisme, opkomende markten als India en China, ….en de beklemmende vraag: ‘Wat is het Europese, het Nederlandse, het Eindhovense antwoord daarop?’

Hier, in onze regio, groeide het besef dat het anders moest! En dat het anders kon! Hoe?

Bij de Nederlandse overheid voerde toen het Randstad denken nog steeds de boventoon. Brussel en de EU waren zelf bezig met oplossen van het merendeels intern georiënteerde problematiek.

In de regio Eindhoven daarentegen ontstond de overtuiging dat concrete vooruitgang uiteindelijk in regio’s moest worden gerealiseerd. De regio die als eerste en snelste de samenwerking “overheid – bedrijfsleven – wetenschap” inhoud wist te geven kon een plaats krijgen op het mondiale toneel.

Zo werd een bedreiging omgezet in een kans. De omvang van deze kans besef je pas jaren later als je het succes kunt aanschouwen.

Het resultaat

Wie had toen kunnen denken dat de TGV zou worden omgebogen via Eindhoven. Wie had toen kunnen vermoeden dat Eindhoven Airport de eerste luchthaven van Nederland zou worden. Wie had toen verwacht dat de Randstad nu een schaduw is van de activiteiten hier in de Regio Eindhoven. Een 100% groei in het aandeel van ons Bruto Nationaal Product.
Wie had toen kunnen denken dat de Regio Eindhoven “The place to be” zou zijn.

Hoe nu verder

Onze Regio, en daarbinnen het bedrijfsleven, staat op de wereldkaart. Wij hebben met de uitzonderlijke wijze van regionale samenwerking, inhoud aan dit succes gegeven.
Overal ter wereld zijn wij, als ambassadeurs, werkzaam om Eindhoven blijvend op de kaart te houden. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat de samenwerking, vanuit ons woonadres in China formidabel is; snelheid, flexibiliteit en weinig overheidsregels zijn daar de basis van. Dit moeten wij met elkaar zo blijvend behouden.

Terug naar de vijver.

Laten we even teruggaan naar de vijver want toen ik er op de heen weg langs reed dacht ik niet alleen aan 2005, nee ik dacht ook aan jou en alle andere TIM8 vrienden. Wij, die een platform vormde voor een samenwerking en netwerk dat dwars door verschillende structuren heen succes na succes creëerde voor de regio.
De zogenaamde ‘geplande toevallige ontmoetingen’ hebben de basis gelegd voor “de brains” met handen en voeten, ‘de poort van de wereld”, het succes van onze regio.

Juist wij, wij, kennen de gedachten achter dit symbool van Eindhoven als weinig anderen.
Wij waren er bij en bouwden mee.

Zullen we weer eens een pilsje drinken?
Het initiatief zal ik op korte termijn nemen.
Je hoort van mij.

Je mede TIM-cursist in 2005,

.....................

Brief 5.

Veldhoven, 2-1-2016

Beste ..........,

Het is alweer een aantal jaren gelden dat we elkaar troffen. Na de TIM-8 cursus eind 2005 hebben we elkaar nog een aantal keren ontmoet, op de TIM-netwerk Zuidoost-Brabant bijeenkomsten. Ik heb vernomen dat je, je intussen hebt aangesloten bij het TIM-netwerk Limburg.
Zoals afgesproken zouden we elkaar een tiental jaren na de TIM-8 cursus eens schrijven over een, op de rondetafel bijeenkomst van TIM-8 bij de Rabobank in Eindhoven, gekozen aandachtsgebied in de regio. Mijn aandachtspunt was verbetering van verkeer en vervoer.
Regering, provincie, SRE en bedrijfsleven hebben tijdig onderkend, dat dit een erg belangrijke randvoorwaarde is voor de ontwikkeling van de regio. Er is zelfs voor gekozen om op een aantal gebieden een voortrekkersrol te spelen.
Overigens ga ik nog steeds regelmatig met de fiets naar het werk. Inmiddels is de pensioengerechtigde leeftijd opgetrokken naar 72 jaar. Uitgerekend het 2e kabinet Wouter Bos heeft hiertoe moeten besluiten. Mede gezien de financiële situatie van de overheid en de hoge investeringen in de regio Zuidoost Brabant.
Ik moet zeggen dat verkeer en vervoer in de regio de afgelopen jaren een succesverhaal is geworden.

Phileas
Phileas is het nationale en internationale demonstratieproject voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoersysteem (HOV) voor kleine- en middelgrote steden. Berkhof/APTS die de Phileas voertuigen gebouwd heeft is er in geslaagd de technische aanloopproblemen met de hybride aandrijving en de elektronica op te lossen. Naast de HOV-route in de Westcorridor, naar de nieuwe wijk Meerhoven, Eindhoven Airport en Veldhoven, rijdt de Phileas nu ook tussen Woensel/Ekkersrijt en het centrum van Eindhoven. Verder is het concept, inclusief het dynamisch reizigersinformatiesysteem, ingevoerd in verschillende andere steden in Nederland en het buitenland.

Verkeersruit Eindhoven
De aanleg van de nieuwe weg ten oosten van Eindhoven, Nuenen en Geldrop is gestart, zodat de “grote verkeersruit” rond Eindhoven, een lang gekoesterde wens van de gemeente Eindhoven, kan worden afgemaakt. Milieugroeperingen hebben in 2006 ingebracht dat de plannen niet voldeden aan milieunormen, vooral wat betreft de luchtkwaliteit. Na uitgebreid onderzoek bleek de hoeveelheid fijnstof in de lucht toch ruimschoots onder de grenswaarde van Europese regels voor milieu te blijven.
Doordat gekozen is voor een gedeeltelijk verdiepte ligging zijn de kosten 400 miljoen euro hoger dan eerder was verwacht. De financiering van het 810 miljoen euro kostende project is voor een groot deel rondgekomen, door uiteindelijk toch te kiezen voor de invoering van tolheffing.

VLITS en People Mover
Dit zijn enkele eerdere ideeën, die uit de ijskast gehaald zijn als alternatieven voor de auto en andere conventionele vormen van vervoer, voor de steeds nijpender wordende verkeersproblematiek. Het zijn demonstratieprojecten in de regio, die veel nationale en internationale aandacht hebben gekregen en de regio weer in beeld hebben gebracht.
Voor het VLITS (Vernieuw(en)d Licht Individueel Vervoerssysteem) project is een hogesnelheidsfietspad, met ongelijkvloerse kruisingen, aangelegd tussen Helmond en Eindhoven van circa 13 km. Er is een speciaal fietsvoertuig ontwikkeld, dat door menskracht kan worden voortbewogen en gemakkelijk een snelheid van 40 km. per uur kan halen. Inmiddels zijn er van deze fietsvoertuigen met 3 wielen, waarvan 2 voorwielen, 200 geproduceerd. Enkele organisaties, waaronder de TU/e hebben een aantal voertuigen aangeschaft en aan eigen medewerkers beschikbaar gesteld voor het demonstratieproject.
Wie vanaf 1-5-2016 van het NS-station in Eindhoven naar de TU/e gaat, kan overstappen op een heel nieuwe vorm van vervoer: de People Mover. Met deze nieuwe vorm van vervoer kunnen studenten, personeel en bezoekers zich naar en over de campus verplaatsen. Lichte, compacte futuristisch uitziende voertuigen voor max. 4 personen rijden direct naar hun doel over speciaal aangelegde routes. De voertuigen rijden met een zeer hoge frequentie, dus er zijn vrijwel geen wachttijden. Het is ontstaan uit een samenwerkingsproject tussen de TU/e, Advanced Netherlands Transport (ANT) en de NS. Eindhoven voldeed helemaal aan de voorwaarden voor een dergelijk project en de kans van slagen wordt daarom erg groot geacht.

Intussen loopt de TIM-3 cursus voor 55 plussers. Gezien mijn betrokkenheid bij verkeer en vervoerprojecten, zoals de People Mover heb ik nu voor de 2e keer een verhaal gehouden op deze TIM cursussen. Een leuke invulling van mijn vrije tijd en bovendien betaald het erg goed.

Ik denk dat ik je hiermee op de hoogte heb gebracht van enkele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeer en vervoer in de regio Eindhoven, en wellicht kunnen enkele alternatieven in de regio Limburg ook gerealiseerd gaan worden.
Ik hoop je a.s. maandag te treffen op de nieuwjaarsreceptie van het TIM-netwerk Zuidoost Brabant in het Evoluon.


Groeten en tot ziens,

............

Brief 6.

Kaboel, 10-01-2016

Beste ........

Politiek internationaal
In Afghanistan is op de Nederlandse ambassade de nieuwjaars-receptie in volle gang, inmiddels is het alweer 5 jaar geleden dat deze ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kaboel werd geopend. Na jarenlange inspanningen van vele Nederlandse en andere buitenlandse militairen is het relatief rustig in Afghanistan. Volgens de Nederlandse ambassadeur is de welvaart van dit land op een acceptabel niveau gebracht. De Nederlandse slachtoffers van de diverse vredesmissies zullen volgende week tijdens een speciale herdenkingsceremonie in Kaboel worden herdacht. Op 20 januari 2016 is het precies 10 jaar geleden dat de Nederlandse regering onder grote internationale druk besloot om troepen naar Afghanistan te sturen. De minister van Defensie voormalig kolonel bd (buiten dienst) .......... zal bij deze plechtigheid aanwezig zijn.

Politiek nationaal
In de tweede kamer heeft de Islamitische Partij ‘ Moslims United ‘ voor de 1e maal meer dan 10 zetels behaald naar aanleiding van de jongste verkiezingen. Het sterke programma en het deelnemen in 2011 aan het kabinet van de 1e vrouwelijke premier, de VVD coryfee Verdonk, zijn er de oorzaak van dat deze partij met 11 zetels een niet meer weg te denken factor van invloed zal blijven in de Nederlandse politiek. De afdeling Eindhoven heeft bekend gemaakt dat de uit deze regio afkomstige voormalige minister van Technologie Mohammed Janssen een functie ambieert in de Europese regering.

Politiek lokaal
In de stad Eindhoven is wederom een wethouder onder grote druk van B en W opgestapt. Wethouder van infra en milieu ............ is betrokken geraakt bij een aantal ernstige fraude gevallen. De betreffende wethouder heeft toegegeven diverse opdrachten in het kader van afvalverwerking te hebben gegund aan zijn voormalige werkgever. In het jaar 2005 was er eveneens sprake van frauduleuze handelingen door een wethouder. De sindsdien aange-scherpte regelgeving en controles blijken dan nu uiteindelijk toch niet afdoende te zijn geweest. Aan de politieke ambities van ............ is hiermee een einde gekomen. Zijn partij “Nederland Schoon” is zich nog aan het beraden over te nemen stappen. De burgemeester van Eindhoven ........ heeft zijn afschuw over deze fraude uitgesproken. Collega wethouder infra en milieu van Maastricht ......... , eveneens verdachte in deze fraude, is door de onderzoekscommissie van alle blaam gezuiverd.

Criminaliteit
In Eindhoven is bekend gemaakt dat sinds de legalisering van softdrugs het criminaliteitscijfer het laagste is van geheel Europa. De proef van 3 jaar om softdrugs in de regio Eindhoven te legaliseren en te verstekken via de regulier apotheken is daarmee uitermate succesvol. Waarschijnlijk zal er volgende week in de ministerraad worden besloten om softdrugs voor geheel Nederland te legaliseren.

Onderwijs
Aan de TU/e kan sinds kort de leergang TIM worden gevolgd. Deze leergang is een gevolg van de jarenlange succesvolle TIM trainingen die werden georganiseerd door TIAS. De leergang zal worden vernoemd naar de initiatiefnemers van weleer. Als hoofdsponsers zijn aan de leergang verbonden de bedrijven:
- Eindhoven city game inc, de producent van diverse uiterst succesvolle computergames en digitale marketing en pr artikelen;
- Swinkels Health Larger international, producent van het in 2006 ontwikkelde cholesterol verlagende bier dat in meer dan 26 landen wordt verkocht.

Techniek en ontwikkeling
Het toonaangevende medische vakblad Health University heeft melding gemaakt van een revolutionaire vondst in het medische centrum Eindhoven (MCE). In samenwerking met Philips Medical Systems is voor het eerst glasvezel geïmplementeerd in het menselijke lichaam.
Deze speciaal ontwikkelde superdunne glasvezel is in staat delen van het menselijke zenuwstelsel te vervangen waardoor de gevolgen van ernstige zenuwaandoeningen kunnen worden voorkomen cq worden opgelost. Door deze vondst blijkt eens te meer dat het in 2007 ontwikkeld samenwerkingsverband tussen Philips Medical Systems, TNO en het Eindhoven Medisch Centrum uiterst succesvolle toepassingen heeft opgeleverd.
De voorzitter van de Raad van Bestuur .................. heeft aangekondigd dat er op korte termijn nog een aantal ontwikkelingen bekend zullen worden gemaakt. Het aandeel MCE is sinds de introductie met 163 % gestegen.


De directeur van .............world wide (installatie technieken) heeft
gisteren bekend gemaakt dat er in de regio Eindhoven een 2e kerncentrale gebouwd zal worden. Deze opdracht is gegeven door de Europeese regering. Een 2e kleinschalige kerncentrale is noodzakelijk om de steeds meer stijgende energie behoefte in de regio af te dekken. .......... heeft hiermee zijn 50 e kleinschalige kernreactor verkocht.
Het succes van dit product is voornamelijk te danken aan de op de Hitech Campus ontwikkelde kunststofelektronica. Deze zeer specifieke vorm van ektronica is ontwikkeld door professor Floris Iding kleinzoon van de oprichter van Dutch Manufacturing Institute de vermaarde Jan Iding. Professor Floris Iding, die ooit naar aanleiding van de uiterst succesvolle campagne Hi TEK is KEI cool (jan 2006) zijn studie kunststofelektronica is begonnen, is de 2e wetenschapper uit de regio Eindhoven die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van de kunststofelektronica een relatief nieuw vakgebied met zeer veel potentie.

Met hartelijke groet,

...................


Noot: alle namen berusten op fictie, daar waar relaties worden gelegd met bestaande personen berust dit op een misverstand.

Brief 7.

Vale do Lobo, 9 januari 2020


Beste .......,

Allereerst wens ik je nog alle goeds voor het nieuwe jaar. Ik hoop dat je dochters hun succes voortzetten en dat jij als trotse vader daar volop van mee kunt genieten. Mijn dank voor je
i-letter, hier in Portugal zijn we nog niet zover, je mist toch een hoop als je niet in Eindhoven bent. Van mij krijg je dus een gewone ouderwetse e-mail.

Natuurlijk ga ik graag in op jouw verzoek om een bijdrage te leveren aan de opening van het nieuwe voetbalstadion in Nuenen. Ik wil de dames graag in ons eigen stadion landskampioen zien worden, mede dankzij die dochters van jou is immers het dames profvoetbal tot grote hoogte gestegen. Ik weet nog goed dat we het hier tijdens het EK voor dames, 2007 was het meen ik, in Eindhoven over hadden. Zonder de inspanning van ons oude Jules Ruis netwerk was het draagvlak hiervoor vast niet zo groot geweest.

Ik kan de opening mooi combineren met een presentatie die ik geef bij de jubileum-bijeenkomst van ID Inc. Ze vroegen mij als mede-oprichter te vertellen hoe het vroeger was, toen de samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en overheid nog niet vanzelfsprekend was. Toen jongeren liever bij Shell, Philips of Unilever gingen werken dan een eigen bedrijf te beginnen. Toen kennis nog gewoon op de plank bleef liggen, en ondernemers niet wisten dat er zoveel nieuwe ontwikkelingen zo dichtbij beschikbaar waren.

Geweldig dat de gemeente Eindhoven toen samen met MKB Eindhoven en dat netwerk van kennisinstellingen –hoe was die mooie naam ook al weer, o ja United Brains – ID Inc hebben opgericht. Ik kijk met trots terug op onze inspanningen om ervoor te zorgen dat ondernemers –klein en groot- werden gestimuleerd hun faciliteiten en kennis te delen, samen aan kennisontwikkeling te doen, jongeren een stageplaats te bieden, jongeren die vervolgens de dynamiek van het ondernemen zo al vroeg leerden kennen. Diezelfde jonge ondernemers zetten zich nu in voor de volgende generatie.
Jongeren gingen toen nog liever naar Amsterdam, nu wil iedereen –terecht- in Eindhoven blijven. Alleen vanwege het klimaat wil je nog ergens anders naar toe. Zoals je merkt pendel ik tussen ons verblijf in het mooiste stukje van Portugal en het beste deel van Nederland. Van alle goede dingen het beste dus.

........, ik wens je veel succes! Jij als burgervader moet de kar blijven trekken, wij steunen je van harte bij al je initiatieven.

Met vriendelijke groet,

.................

 

Brief 8.

Nuenen, 08 januari 2015


Beste ........,

Het is eventjes geleden dat we elkaar gezien hebben: om precies te zijn op de kop af negen jaar. Toch kan ik me nog helder voor de geest halen hoe wij in het Evoluon (jammer toch dat dit technologie-icoon bij het verhuizen naar de High Tech Campus in tweeën is gevallen…..) hebben staan proosten op het goed volbrengen van de cursus Training Interactie Management. Met de buik goed gevuld en onze dorst gelest, heb ik je toen beloofd om te schrijven over hoe ik de afgelopen jaren heb geprobeerd te werken aan een klantvriendelijke gemeente Eindhoven. Een passie waar toen alle cursisten, ook jij, hartelijk om moesten lachen. Een klantvriendelijke gemeente: alsof ik sprak over vrede in het Midden Oosten.
Een ware mission impossible. Sowieso heb ik altijd de indruk gehad dat jullie dachten dat er iets aan mij iets schort om geheel en al vrijwillig voor de gemeente Eindhoven te willen werken. Iets dat ik echter tot voor anderhalf jaar geleden met veel plezier heb gedaan.
Maar daarover straks meer. Eerst de gemeente Eindhoven en haar weg naar de meest klantvriendelijke organisatie van Nederland.

Ten tijde van het afronden van TIM 8 is de gemeente Eindhoven in haar zoveelste reorganisatie beland. Maar dit keer werd niet alleen beloofd dat het anders zo worden, het werd nu ook echt anders! Na de afsluiting van wat is gaan heten “het Pastoor-tijdperk” is de door ieder verwachte beweging naar links gemaakt. Dit gaf een sterke impuls aan de realisatie van “Leading in technology”, waaraan toenmalig burgemeester Sakkers zijn hele ziel en zaligheid heeft gegeven. Niet vreemd ook dat juist hij later in het kabinet Bos II de eerste staatssecretaris van Innovatie is geworden. Chapeau en goed voor de regio Zuidoost-Nederland, die zoals je weet Helsinki en Stockholm op technologiegebied de hakken laat zien. Ingegeven door die positieve ontwikkeling en door de steeds meer eisende klant is vanaf 2007 de dienstverlening van de gemeente Eindhoven echt goed op de schop gegaan.
In een traject van vijf jaar zijn we erin geslaagd om klanten werkelijk centraal te stellen en hen te bedienen vanuit de behoefte die zij hebben. Een kroon op ons werk, waarin ik eerst heb mogen meedelen als programmamanager en later als sectorhoofd, was de publieksprijs in 2012 voor “meeste klantvriendelijke gemeente van Nederland”. Een titel die het trotse Eindhoven tot op de dag van vandaag nog steeds toebehoort.

Genoeg op de borst geklopt. Je zal je terecht afvragen wat er dan in hemelsnaam allemaal is veranderd bij de gemeente Eindhoven. Want ik was de laatste om te ontkennen dat er anno 2006 nog een heleboel te winnen viel op dienstverleningsgebied. Toen moest je voor bijna alle zaken nog persoonlijk naar het Stadskantoor komen, waar het vinden van een parkeerplaats al even lastig was dan het vinden van het juiste loket. Niet zelden keerde je dan na een paar uur ontgoocheld huiswaarts zonder nog echt te hebben waarvoor je kwam. Hoe anders is het gelukkig geworden! Met een ware cultuuromslag en ijzersterk leiderschap is het mogelijk gebleken om de mammoettanker honderdtachtig graden in koers te keren.
Zoals je me misschien nog uit de TIM cursus kunt herinneren, maak ik de dingen het liefst duidelijk aan de hand van de praktijk. Ga er maar eens goed voor zitten en lees (ongetwijfeld met verbazing!) hoe een willekeurige inwoner van Eindhoven (laten we zeggen Piet P.) een vergunning aanvraagt voor het plaatsen van een dakkapel

Piet P. uit Eindhoven wil een dakkapel op zijn woning laten plaatsen. Omdat Piet door drukke werkzaamheden niet in staat is zelf tijdens kantooruren naar Het Stadskantoor te gaan, probeert hij via Internet een vergunning te krijgen voor de dakkapel.

Via zijn elektronische identiteitskaart (eNIK)identificeert Piet zich –via een achterliggende Public Key Infrastructure- bij de gemeente Eindhoven. Hij klikt op ‘aanvraag bouw-vergunning’. Naam-, adres- en woonplaatsgegevens zijn al op het formulier ingevuld.
Op de vraag ‘betreft het een bouwvergunning voor uw woning’ antwoordt Piet bevestigend. Het kadastraal nummer wordt daarmee automatisch in het daarvoor bedoelde hokje geplaatst en de vraag of sprake is van een beschermd stadsgezicht wordt vanzelf ontkennend beantwoord.

Nadat Piet heeft aangegeven dat hij een vergunning vraagt voor een dakkapel, toont het scherm een afbeelding van het dak van zijn huis en beide buren. Piet schetst met behulp van een eenvoudig tekenprogramma de dakkapel op zijn huis. Ook geeft hij aan in welke kleuren de kapel zal worden uitgevoerd. Hij verstuurt zijn aanvraag via Internet. Het programma maakt duidelijk dat hij ofwel direct een vergunning krijgt teruggemaild of dat wordt gemeld wanneer hij uitsluitsel krijgt over de vraag of hem een vergunning wordt verstrekt.

Enkele minuten later leest Piet in een mailtje van de gemeente dat hij binnen een week uitsluitsel krijgt. Later op die dag wordt Piet door een vriendelijke medewerkster van het KlantContactCentrum op zijn mobieltje gebeld –hij had dit nummer doorgegeven omdat hij voor zijn werk veel op pad is- dat de dakkapel past wat kleur en formaat betreft in het gemeentelijk beleidskader, maar binnen de gemeente kijkt de Welstandscommissie standaard naar dergelijke aanvragen voor bouwvergunningen. Gelukkig voor Piet gebeurt dat binnen een paar dagen zodat hij al twee dagen voor het verstrijken van de week bericht krijgt. De Welstandscommissie heeft op grond van de digitale informatie de aanvraag getoetst. De commissie heeft geen bezwaar en de vergunning wordt verleend. Piet ontvangt de vergunning per mail, digitaal ondertekend door de bevoegde ambtenaar van de gemeente. Hij kan aanstaand weekend al aan de slag.

Je ziet dat mijn droom is uitgekomen. Een gemeente die haar klanten bedient vanuit een vraaggeoriënteerde en geïntegreerde filosofie. Gestreeld door alle aandacht die we met de hele ombuigingsoperatie hebben gekregen, heb ik nog een tijdje volop genoten van het succes. Ik vulde mijn weken met het geven van presentaties over hoe we de meest klantvriendelijke gemeente van Nederland zijn geworden.

Maar zoals dikwijls het geval is bij mensen die dromen najagen, verdwijnt met het uitkomen ervan ook de ware passie. Zo ook bij mij, in maart 2012 heb ik de gemeente Eindhoven waarwel gezegd. Natuurlijk niet zomaar voor iets, want ik had het daar bijzonder goed naar mijn zin. Nee, ik ben toen weggegaan om een nog grotere droom na te jagen: profvoetbal in Nuenen! Waar de desastreuze zwartgeldaffaire bij PSV in 2013 een waar voetbalbolwerk deed instorten is er in Nuenen één verrezen.

Als technisch adviseur van het eerste elftal mag ik van dagelijks en van dichtbij genieten van iets wat voor onmogelijk werd gehouden: topvoetbal in Nuenen. Vanzelfsprekend met alle thuiswedstrijden live uitgezonden via Onsnet. Een nog veel langere brief zou nodig zijn om uit te leggen hoe dit succes tot stand is kunnen komen. Voorlopig doen we het goed en hebben ons –met een periodetitel op zak- genesteld in de bovenste regionen van de ranglijst. Wie weet zijn we in staat om via de nacompetitie de Eredivisie (gelukkig is die naam na het hele Talpa-avontuur weer in ere hersteld) binnen te sluipen………..

Beste ....., ik hoop dat het jou net zo voor de wind is gegaan als mij. Gezondheid (laatst nog de marathon van Nuenen gelopen) en een hecht gezin (kinderen ook al op kamers?) als peilers voor succes in het werk. Ik zou het geweldig vinden om je eens te zien of als je schrijft hoe het met jou is gelopen.

Met vriendelijke groeten,

................

Brief 9.

Nuenen, 13 december 2020

Beste .........,

Het is alweer meer dan 15 jaar geleden dat ik jouw beloofde deze brief te schrijven over mijn passie Rapid Manufacturing

Ook al ben ik 5 jaar geleden met pensioen gegaan, kan en mag ik gelukkig nog actief deelnemen aan het promoten van Rapid Manufacturing in het Evoluon waar de nieuwste ontwikkelingen van Rapid Manufacturing worden getoond.

Zoals ik jouw al eerder vertelde werd ik een kleine 30 jaar geleden gegrepen door een nieuwe technologie Rapid Prototyping. Weet je nog, met behulp van deze Rapid Prototyping technologie was het mogelijk vanuit een 3D CAD ontwerp zeer snel een fysieke prototype op te bouwen. Ik vertelde bij de start van onze TIM training in het najaar van 2005 dat ik begin 2000 door TNO werd gevraagd leiding te geven aan het promoten van deze nieuwe technologie. Dit voelde of ik aan de Olympische spelen kon deelnemen.
Omdat de Rapid Prototyping al gauw werd geabsorbeerd door de bedrijven, ging ik aan de slag met de volgende uitdaging Rapid Manufacturing met behulp van een bestaande Rapid Prototyping technologie.

In 2002 gaf ik tijdens een projectreview met de directie van TNO aan dat binnen 5 tot 10 jaar meer dan 500 mensen aan Rapid Manufacturing zouden werken. Jan Mengelers de directeur van TNO was toen terecht nog erg sceptisch. Toch kreeg mijn team het volle vertrouwen om door te gaan met onze passie Rapid Manufacturing.

Met als resultaat dat Eindhoven wereldwijd bekend staat als expertische centrum voor Rapid Manufacturing ontwikkelingen jaarlijks wordt er nu >113 miljoen euro geïnvesteerd
in onze regio t.b.v. research van nieuwe snellere 3D-printers en nieuwe materialen.
De producten kunnen nu worden opgebouwd uit verschillende materialen.

Gisteravond werd op televisie melding gemaakt van succesvolle operatie van een tussenwervelschijf die opgebouwd was uit eigen lichaamcellen van de patiënt. Met behulp van een 3D-printer is een scaffold opgebouwd waarin de cellen zich konden vermenigvuldigen volgens de geometrie van de oude tussenwervelschijf.

Ook de high-end machinebouw maakt nu veelvuldig dankbaar gebruik van de mogelijkheden van Rapid Manufacturing.

En zoals wij vroeger een 2D-printer thuis gebruikten, gebruiken mijn kinderen een 3D- thuisprinter, zij kunnen speelgoed ontwerpen en printen voor mijn kleinkinderen.

Beste ........, kom gauw nog eens langs in het Evoluon dan kan ik je de laatste ontwikkelingen fysiek tonen. Tevens ben ik erg nieuwsgierig naar de laatste successen van jouw initiatief Newtrition die jij 15 jaar geleden bent gestart.

Vriendelijke groet,

...............

Brief 10.

Datum: 7 januari 2014

Beste ..........,

Allereerst nog een goed 2014 gewenst, dat kan vandaag nog net.
Leuk dat we na al die jaren nog steeds zo'n goed contact met de TIM-8 groep, en met het hele TIM netwerk hebben. En ook leuk om te zien dat het initiatief van ons om meer innovatie in het Zuidoost-Brabantse bedrijfsleven te brengen nog steeds een florissant bestaan leidt en al menig succes heeft gescoord. Je mag gerust zeggen dat mede door de inspanningen van onze TIM-8 club het Zuidoost Brabantse er gezond voor staat. En dat het er nog steeds goed toeven is, komt toch ook door de inspanningen van onze collega TIM-8-ers.

Maar nu even wat anders. Je weet dat we eind 2005 allemaal, naar de toekomst kijkend, onze persoonlijke ambities hebben geformuleerd. En misschien herinner jij je nog wel dat ik me toen ten doel gesteld had om mijn ICT kennis in te zetten om ouderen (mensen van mijn leeftijd dus) op weg te helpen en de weg te wijzen in de ICT jungle. Want in 2005 zag het er al naar uit dat er 'n tweedeling in de maatschappij zou komen, die tussen de digiweten en de digibeten. Waarbij de senioren dan bijna als vanzelfsprekend tot de digibeten zouden gaan behoren. Als je nu naar de maatschappij kijkt kun je in het algemeen stellen dat het niet zover is gekomen, maar dat die dreiging er ook nog wel steeds is. En eigenlijk is dat 'n pluim op de hoed van mijn leeftijdsgenoten. Want ook zij hebben de afgelopen jaren nogal wat veranderingen meegemaakt. Het lijkt wel of alles in de ICT sinds 2006 in een stroomversnelling terecht is gekomen. En dat terwijl het vòòr 2006 allemaal al zo snel ging dat velen moeite hadden de ontwikkelingen bij te houden.

Kijk alleen al maar eens naar de ontwikkeling van de PC. Dat we daar nu standaard 16 processors in hebben zitten met 32 GByte RAM was te voorzien door iedereen die in de wet van Moore gelooft. Dat de computer niet meer eerst hoeft op te starten maar meteen paraat is, een gevolg van een ander technologie voor het RAM geheugen, dat wisten intimi 10 jaar geleden al. Maar dat Microsoft in 'n tijdsbestek van 'n paar jaar de marktdominantie zou verliezen, dat kwam voor iedereen als een donderslag bij heldere hemel. Zoals je ongetwijfeld weet draait inmiddels 90% van de Pc's op open-bron software. En is Microsoft van de gigant die het eens was weer een kleine speler geworden, die nu ook lustig meedraait in de open-bron gemeenschap. Het begon eigenlijk al met het verwaarlozen van de browser ontwikkeling in het begin van deze eeuw. Daardoor, en mede als gevolg van de vele veiligheidslekken in Internet Explorer, wist de open-bron browser Firefox begin 2006 al een marktaandeel van ruim 10% te halen. Herinner jij je die paginagrote advertentie in de Telegraaf nog, halverwege 2006, voor het gebruik van Firefox? Toen zijn veel mensen zich bewust geworden van het feit dat open-bron software ook goed en betrouwbaar kan zijn. In het najaar van 2006 kwam Microsoft vervolgens uit met Windows Vista, de opvolger van het tot dan toe gebruikte Windows XP, en kondigde tegelijkertijd doodleuk aan dat de support op Windows XP eind 2006 zou stoppen. Dus geen security updates meer voor 'n operating systeem dat nog steeds geen 100% veiligheid bood. Op die manier wilde Microsoft iedereen dwingen de overstap naar Windows Vista te maken, het meest veilige operating systeem ooit (volgens Microsoft). Je herinnert je vast nog wel het reclamegeweld waarmee Microsoft Windows Vista op de markt zette, compleet met een wereldwijde flitstour van de Rolling Stones. Maar ja, begin 2007 kwamen de eerste geruchten over opnieuw ernstige veiligheidslekken in Windows Vista. Je herinnert je vast nog wel de paniek die uitbrak toen bleek dat het onder Windows Vista heel eenvoudig was om van willekeurige Pc's allerlei informatie op te vragen die daar eerder eens was ingetypt. Een gevolg van 'n klein foutje in de Cache functionaliteit van Windows Vista. Half Nederland, met de senioren voorop, heeft toen wekenlang geen PC meer durven aanraken. En tja, op datzelfde moment was de open-bron gemeenschap er net in geslaagd om op basis van Linux een operating systeem te bouwen dat in gebruikersvriendelijkheid niet meer onderdeed voor de Windows van deze wereld. Dat opgeteld bij de ramp met Windows Vista en de goede ervaringen met de Internet browser Firefox, is uiteindelijk de ondergang van Microsoft geworden. In plaats van de verwachte 200 miljoen kopieën van Windows Vista zijn er naar schatting nog maar zo'n 2 miljoen verkocht. Mensen bleven eerst met hun nog goed functionerende Windows XP de kat uit de boom kijken. En toen breder bekend werd dat met Open Office ook een goed alternatief voor Microsoft Office geboden kon worden, ging het hard. Microsoft heeft er nog van alles aan gedaan, tot en met het zowat gratis weggeven van Vista, maar het mocht niet meer baten. In 'n paar jaar tijd was Microsoft haar markaandeel volledig kwijtgeraakt. Maar dat alles weet je natuurlijk, je hebt het zelf ook meegemaakt.

Maar achter de schermen had dit ook een geweldige impact. Allereerst moesten alle systeembeheerders en werkplekondersteuners omgeschoold worden. Ook ikzelf heb in de laatste jaren van mijn arbeidzaam leven nog menig cursusje Ubuntu, zoals je weet de nu overal gebruikte en meest gebruikersvriendelijke Linux versie, en Open Office gevolgd. En dat was maar goed ook, want anders zou ik mijn uitgesproken persoonlijke ambitie nooit hebben kunnen waarmaken. En dat er bij ouderen behoefte is aan ondersteuning in het gebruik van Pc's, dat weten we inmiddels allemaal. Na die ommezwaai van Windows naar Ubuntu, wat overigens een Afrikaans woord is dat zoiets betekent als "medemenselijkheid", die in 2008 op grote schaal plaatsvond, zag je overal zelfhulpclubjes voor ouderen verschijnen. En ook de HCC, zelf een al jarenlang bestaande computerclub, en zelf ook aan het vergrijzen, deed enthousiast mee aan je kunt het welhaast een rage noemen van clubjes waarin senioren andere senioren hielpen op de digitale snelweg te blijven in die omschakeling naar Ubuntu en Open Office. Ikzelf besloot mijn pensionering niet af te wachten, maar me al in 2009 bij de HCC te melden ter ondersteuning van die zelfhulpclubjes. Ik moet zeggen, ik heb daar nooit spijt van gekregen.

Inmiddels ben ik alweer 'n paar jaartjes met pensioen, maar ik heb het drukker dan ooit. Natuurlijk hebben we nu de perikelen van de omschakeling wel achter de rug. Maar even natuurlijk hebben schrijvers van virussen, wormen, spyware, en wat niet meer nog voor malware, hun pijlen nu gericht op Ubuntu. En dus blijft het oppassen voor allerlei vervelende besmettingen. Gelukkig was Linux en is ook Ubuntu inherent een stuk veiliger dan Windows, maar als je dan wat oploopt heb je wel een deskundige nodig om daar weer zonder kleerscheuren vanaf te komen. En met al die foto- en filmcollecties die mensen tegenwoordig op hun systemen hebben staan wordt dat ook steeds belangrijker. Naarmate we de PC voor meer dingen zijn gaan gebruiken is eventueel uitval of vernietiging van informatie bijna een menselijke ramp geworden. Je herinnert je nog wel die TV uitzending (leuk trouwens die 3D uitzendingen hè) waarin het verlies van alle informatie opgeslagen op 'n PC vergeleken werd met een huisbrand in de vorige eeuw. Nu en toen was het effect dat zowat je hele verleden was uitgewist. Alles was en ben je kwijt, van foto's van je eigen kinderen toen ze nog klein waren tot filmpjes van je kleinkinderen toen ze voor het eerst gingen lopen. En dan nog maar niet te spreken over al die vakantieherinneringen. Natuurlijk is daar wat aan te doen. Voor 'n paar honderd euro koop je al prachtige apparaten waarmee je met één druk op de knop back-ups van al je informatie kunt maken. Maar zeg eens eerlijk, heb jij zo'n ding in huis? Nou je bent de enige niet hoor. Meestal als ik ergens te hulp wordt geroepen om een PC-brandje te blussen constateer ik tussen neus en lippen door dat men zich toch onvoldoende, dus eigenlijk helemaal niet heeft beveiligd. Meestal kan ik daar dan wel 'n back-upstation achterlaten. En dat is eerlijk gezegd inmiddels toch uitgegroeid tot een aardig lukeratieve bijverdienste. Maar dat terzijde.

Je ziet het, er is nog steeds meer dan genoeg te doen op ICT gebied. En dat ligt natuurlijk niet alleen aan de PC maar meer in het algemeen aan de oprukkende domotica. Overal zitten nu ingebedde computers in. De koelkast stelt zijn eigen boodschappenlijstje samen, het hele huis denkt met je mee en regelt verlichting en verwarming, om maar wat te noemen. In navolging van dat mooie dorp Nuenen waar jij nog steeds woont zo heb ik begrepen, is het ook Helmond gelukt om in de loop van 2009 een stedelijk glasvezelnet operationeel te krijgen. En inmiddels heft Eindhoven ook plannen heb ik begrepen. Daarmee komt dus echte breedband technologie ter beschikking van steeds meer mensen, en dat geeft weer aanleiding tot steeds meer nieuwe innovatieve producten en diensten. En natuurlijk leidt dat weer tot steeds meer vragen en behoefte aan uitleg en voorlichting, vooral bij senioren. En dan ben ik weer in beeld. Want ondanks mijn leeftijd, ik ben net vorige maand 65 geworden, weet ik het wel nog allemaal goed bij te houden. Maar dat dank ik natuurlijk ook aan de speciale trainingen die we inmiddels met de hulp van ID Inc. regionaal opgezet hebben voor mensen zoals ik, en waar al die nieuwe diensten en producten uitgebreid aan de orde komen. En zoals je weet hebben we bij het opzetten van die trainingen heel nuttig gebruik kunnen maken van het Tim-netwerk.

....... , ik ga stoppen. Alhoewel me dat moeilijk valt. Als ik eenmaal op mijn praatstoel zit en het heb over een van mijn favoriete onderwerpen ben ik bijna niet meer te stoppen. Er is de laatste jaren zoveel op het gebied van ICT gebeurd, en er gaat de komende jaren nog zoveel gebeuren, daar kun je wel een heel boek over vullen. Maar dat gaan we nu en hier niet doen natuurlijk. Straks wel nog even naar een senioren-echtpaar die afgaand op de klachten kennelijk een virusje in de besturing van hun koelkast hebben opgelopen. En ja dus, virusschrijvers blijven ook in 2014 een maatschappelijke kwaal. En dat zal in de komende jaren wel niet veranderen. Dus vervelen zullen we ons voorlopig nog niet.

Beste ........., nog veel plezier de komende tijd, hou het gezond, en tot de volgende keer tijdens 'n bijeenkomst van het Tim-netwerk,

met vriendelijke groet,

................

Brief 11.

Eindhoven, 10 januari 2016

Beste.......

Betrokkenheid bij de regiomissie groter dan ooit


De inspanning om een breder draagvlak te krijgen voor de missie van de regio (Duurzaam succesvol te concurreren op mondiaal niveau dankzij een innoverende kennisindustrie) heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen.

Enkele jaren geleden is projectgroep: “de trotse regio” in het leven geroepen om de bekendheid van de regiomissie onder de aandacht te brengen. Directe aanleiding voor dit project was de constatering dat de regiomissie slechts bekend was en gedragen werd door een beperkte groep van de bevolking binnen Zuidoost-Brabant. Met name direct betrokkenen van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven (Triple Helix) omarmde deze toekomstvisie.
“De regiomissie laten slagen is een taak van alle inwoners en betrokkenen van de regio” zo stelt de projectgroep. Vandaar dat de projectgroep gestart is de regiomissie onder de aandacht te brengen bij alle groepen en lagen van de bevolking.

Onder meer is gestart met een informatiebulletin waarin op eenvoudige wijze wordt uitgelegd wat er zoal in de regio speelt en ontwikkeld wordt. Met name de bijdrage die dit oplevert voor het woon-, werk-, en leefklimaat staat hierin centraal. Dit bulletin wordt 4 keer per jaar onder alle bewoners van de regio verspreid en heeft inmiddels veel positieve reacties teweeggebracht en bijgedragen tot een betere begripsvorming van de doelstellingen die de regio nastreeft.
Tevens worden bewoners van de regio jaarlijks uitgenodigd om Open Dagen bij te wonen. Kennisinstellingen en bedrijven openen hun deuren en geven uitleg over de activiteiten die plaatsvinden op hun terrein. Hiermee wordt de afstand tussen de techniek en praktijk verkleind en begrijpelijk gemaakt. Bezoekers maken kennis met productontwikkelingen en worden daarbij gestimuleerd om ideeën aan te dragen. Afsluiting van deze open dagen vindt plaats d.m.v. een jaarlijks festival waarin de het element “de trotse regio” centraal staat.

Ook de jeugd wordt zeer nadrukkelijk betrokken door de projectgroep. Het is uitermate belangrijk om juist deze groep te informeren en laten begrijpen wat de toekomst van deze regio voor hen kan betekenen. In 2005 is in dit kader reeds een aanzet gegeven door de projectgroep TIM-8 om d.m.v. een spel (ontwikkeld door KDS) de jeugd de betekenis van “Leading in Technology” te laten ervaren. Inmiddels is het spel bijzonder populair en een begrip in Nederland.

De regiomissie mag in dit kader zeker als succesvol worden beschouwd. De regio bloeit en floreert als nooit tevoren en aan deze positieve spiraal lijkt voorlopig geen einde te komen.

Met hartelijke groet,

....................

Brief 12.

Heeze, September 2017

Beste ..........,

We hebben hier in Heeze afgelopen weekend de 60ste Brabantse Dag achter de rug. Het was weer ouderwets gezellig en ik heb veel plezier gehad met gezin en vrienden. Het thema van deze jubileumeditie was ‘sterk door samenwerk’ en dat deed me (met een beetje hoofdpijn van het vele bier) denken aan de TIM cursus waar we in 2005/2006 aan deelgenomen hebben. Tijdens die cursus ging het ook telkens over samenwerking in de regio, zowel het bedrijfsleven onderling maar ook de samenwerking tussen kennisinstellingen, overheid en dat bedrijfsleven. Nou de tijd heeft wat dat betreft niet stilgestaan.

De regio is uitgegroeid tot het economische zwaartepunt van Nederland en juist de bovengenoemde samenwerking is daarvoor van cruciaal belang geweest. De HighTech Campus van Philips is uitgegroeid tot een wereldwijd bekend instituut. Waar het in mijn studietijd (de vorige eeuw) nog een eer was om een stage te lopen op MIT of Harvard, wordt Eindhoven nu overspoeld door buitenlandse studenten die alle moeite doen om hier een stageplek gerealiseerd te krijgen. Dit wordt natuurlijk ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys die beiden zeer nadrukkelijk samenwerken met de HTC. De spin-off is fantastisch, kleine bedrijfjes worden bijna dagelijks opgestart en sommigen ontwikkelen/ontwikkelden zich razendsnel. Bijvoorbeeld op het gebied van polymeertechnologie of nano-technologie.

Behalve de zeer nauwe samenwerking met de universiteit hebben zich ook vele externe bedrijven gevestigd op de HTC en ook zij plukken de vruchten van deze samenwerking. ASML heeft definitief de nummer-1-positie op de steppermarkt veroverd en de concurrenten uit het Oosten (Canon en Nikon) ver achter zich gelaten. Ook Philips Medical Systems is enorm gegroeid door de overvloed aan kennis in de regio en het grote belang van ‘human care’. OLED productie heeft een enorme vlucht genomen en het bedrijfje dat we toen bij TNO bezocht hebben, is samen met z’n partner OTB hard op weg om wereldleider te worden.

Ook de politiek heeft niet stilgezeten. De ruit rond Eindhoven wordt momenteel uitgebreid met een tweede lus om Helmond. De ontsluiting en bereikbaarheid van de regio over de weg zal daardoor opnieuw beter worden. Daarnaast is Eindhoven Airport uitgegroeid tot de tweede luchthaven van het land met meer dan vijf miljoen passagiers per jaar. Een groot gedeelte hiervan is zakelijk maar het blijkt dat de werkende mens ook nog voldoende tijd heeft voor ontspanning want ook toerisme is verantwoordelijk voor veel vliegverkeer. Met deze verwijzing naar ontspanning en vakantie komt gelijk de gedachte aan een biertje bij me op en moet weer denken aan m’n hoofdpijn: dat laatste biertje had is gisteravond bij de prijsuitreiking van de Brabantse Dag niet moeten pakken ?.

........., het gaat je goed.

De hartelijke groeten van .................

Brief 13.

Eindhoven, 10 januari 2016

Beste ........,

Allereerst nogmaals gefeliciteerd met je pensionering van vorige week! En met je nieuwe job als ICT-consulent voor 55+ers en! Goed man, dat je vanaf nu je kennis ter beschikking gaat stellen aan deze groep. En dat ook nog als vrijwilliger, hulde! Je ziet gelukkig steeds meer, dat mensen na hun werkzame leven hun kennis willen blijven delen met anderen. Netwerken van “grijze vrijwilligers” (al heb jij natuurlijk je zwarte haardos nog steeds :-) zie je overal ontstaan. Je bent trouwens nog één van de weinigen die al op hun 65e met pensioen kunnen gaan. Zo zie je maar weer dat het semi-ambtenaarschap vele voordelen kent...

Deze mail schrijf ik je, terwijl ik in de nieuwe HSL zit. Ik vind het
geweldig dat die snelle verbinding er is gekomen na al die eendrachtige druk op Den Haag vanuit de politieke instanties in Zuidoost Nederland.

Ik heb net m’n toetsenbordje in het oprolbare 3D-schermpje geplugd en nu heb ik even de tijd om je te mailen. Wel maar heel even, want met de HSL ben ik in iets minder dan 30 minuten vanuit Maastricht in Eindhoven. Wat een verschil met pakweg 10 jaar geleden. Ik kan me herinneren dat ik toen eens 4 uur over deze afstand gedaan heb. Dat was wel nog met zo’n ouderwetse benzinewagen. Gelukkig rijdt nu bijna iedereen op biobrandstoffen. Wat wil je ook met olieprijzen van rond de € 500,- per vat? Eigenlijk wel grappig dat die eerst zo arme Oost-Europese boeren zich nu aan het ontwikkelen zijn tot oliebaronnetjes met hun enorme voorraad aan vruchtbare grond voor koolzaad en zonnebloemen.

Het is ook goed om te zien dat zich in onze regio veel bedrijven hebben gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van machines, motoren en systemen op duurzame energie. Het lijkt erop dat dit een deel van onze maakindustrie wat lucht geeft. Met nanotechnologie, biomedische toepassingen en duurzame energie technieken hebben we gelukkig een voorsprong opgebouwd op de Chinezen en Indiërs.

Durapower, het bedrijfje in koude-warmte-opslag en low-scale waterzuivering apparatuur waar ik sinds een paar jaar parttime werk, begint trouwens een flink bedrijf te worden. Sinds vorige maand adviseren we ook Vangansewinkel.
Via de altijd actieve ........ zijn we met hen in contact gekomen. Wist je dat zijn bedrijf op één van hun 200 meter hoge afvalbergen een indoor skicentrum met casino en alles erop en eraan gaat bouwen? De vraag naar dit soort grote amusementscentra neemt nog steeds toe. Zeker nu al die oudjes zoals jij ook kunnen skiën en boarden zonder veel risico op botbreuken.
Natuurlijk door dat fantastische nieuwe medicijn tegen botontkalking, dat een paar jaar geleden is ontwikkeld op de meditech campus door een samenwerking tussen de UM, DSM en Philips.

Durapower helpt .......... om dit hele centrum te laten draaien op
duurzame energie via een combinatie van KWO, zonne-energie en biogas (uit die afvalberg!). Knap hè? We zijn nog op zoek naar een installateur, die met nieuwe elektronica dit allemaal aan elkaar kan knopen. Ik denk dat die nieuwe Smartsense Electronics BV in Eindhoven (voortgekomen uit een spin-off van een samenwerking tussen Philips, Burgers-Ergon en de TUe) de beste oplossing hiervoor in huis heeft. Nog zo’n hightech startup die behoorlijk aan de weg timmert.

Nu de Nederlandse en Belgische overheid zowat alle vergunningstechnische en fiscale belemmeringen voor startende hightech ondernemers in het Benelux Middengebied hebben weggenomen, zie je het ondernemerschap flink ontluiken.
Onze regio is een echte dynamische euregio geworden, waar de bewoners met recht trots op zijn geworden!

Door de nieuwe auto- en treinverbindingen ondernemen de bewoners van de regio ook steeds meer activiteiten kriskras door de regio. Zo zie je al die Aziaten die hier nu studeren in het China-house in Hasselt netwerken. Ik leer ook steeds meer mensen kennen, die werken op de hightech campus maar ’s avonds lekker een wijntje op de terrassen van het OLV-plein thuis in Maastricht drinken.

Had ik je al verteld dat ik laatst ook naar China ben geweest? Het werd tijd nu zowat iedereen daar al eens geweest is. Zeker nu Chinese vrienden van me (die hier in de buurt werken bij een groot logistiek centrum van Chinese eigenaren) me hadden uitgenodigd naar hun geboorteplaats. Het is inderdaad een fascinerend land. Maar na al die smog, drukte en chaos is het weer heerlijk om naar onze eigen regio terug te komen.

Zeker vandaag, want zoals je weet, speelt PSV vanavond de topper tegen MVV en daar ben ik nu op weg naar toe. Ik hoop natuurlijk (net als vorig jaar)weer op winst van mijn cluppie vanavond, maar wat het ook wordt, ik stel voor dat we na de wedstrijd een glaasje drinken in dat gezellige grand café in het Vanabbe Museum. Zullen we zeggen om half elf? Laatst ben ik daar trouwens ook nog geweest om de tentoonstelling over Fractal Art (geopend door good-old Jules Ruis!) te bezoeken.

Nu zend ik dit snel door naar je handheld want de HSL heeft Eindhoven centraal bereikt. En dat is maar goed ook, want ik zie dat ik je in deze mail met alle mogelijke awarenessen (basic, business en global) heb overstelpt.

Tot vanavond!

..........

Naar de top van de pagina