Fractal Research/Products

Een nier kweken in het laboratorium

for more information e-mail: Jules Ruis


Back to the Index of Fractal Research



Een nier kweken in het laboratorium
HELMOND - 16 mei 2006

Popmuziek schalt uit de radio en aan de muren hangen posters van Grad Damen en André Hazes. Op het eerste gezicht niet direct een omgeving voor wetenschappelijk onderzoek. Toch ziet het laboratorium waar Patricia Dankers vier jaar aan haar promotieonderzoek werkte er zo uit. Vandaag verdedigt de 27-jarige Helmondse haar proefschrift over supramoleculaire biomaterialen.

Patricia Dankers heeft op het St.-Willibrord Gymnasium in Deurne gezeten en studeerde daarna scheikunde in Nijmegen. Ze deed tijdens haar afstuderen een bijvakstage aan de TU/e. „De TU begon zich toen net te concentreren op biomedische technieken. Professor Bert Meijer was een groep in die richting aan het opzetten en ik ben daar na mijn afstuderen als een van de eerste promovendi bij betrokken geraakt“, vertelt Dankers.

Haar promotieonderzoek over supramoleculaire biomaterialen is actueel. In april werd bekend dat Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd zijn om buiten het lichaam een urineblaas te kweken met cellen van patiënten. Inmiddels leven zeven kinderen al twee tot vijf jaar met zo’n buiten het lichaam gekweekte blaas van lichaamseigen cellen. Dankers’ onderzoek hangt daarmee samen.

„Het kweken van een blaas is relatief eenvoudig, omdat de blaas geen ingewikkeld orgaan is, maar het is wel uniek dat er nu echt mensen leven met zo’n orgaan van lichaamseigen cellen“, legt Dankers uit. Het kweken van bijvoorbeeld een hartklep is veel lastiger: „Die bestaat uit verschillende elementen, met verschillende eigenschappen, het is de kunst om die verschillende eigenschappen uit de cellen te krijgen.“

Dankers’ onderzoek moet het mogelijk maken om de cellen te stimuleren die bijzondere eigenschappen aan te nemen. Het buiten het lichaam opkweken van weefsel gebeurt op een soort plastic mal, het dragermateriaal. Dankers heeft het dragermateriaal zo verbeterd, dat het nu veel simpeler is om er onder andere medicijnen en groeifactoren aan toe te voegen. De medicijnen en groeifactoren stimuleren de cellen bepaalde eigenschappen aan te nemen. Daardoor kunnen op termijn ook andere, meer complexe organen buiten het lichaam gekweekt worden.

„Het plastic dragermateriaal bestaat uit moleculen die als een ketting aan elkaar vastzitten. Ik heb ze uit elkaar gehaald. De ketting zit bij mij vast door een soort plakkertjes, handjes eigenlijk, die elkaar vastpakken. De binding tussen de moleculen is dus minder sterk, waardoor het makkelijker is er bijvoorbeeld groeifactoren aan te binden.“

Afstoting

Eén van de grote voordelen van uit lichaamseigen cellen gekweekte organen is dat na implantatie in de patiënt het risico op afstoting door het lichaam veel kleiner is. Bovendien zijn patiënten dankzij deze techniek minder afhankelijk van donoren.

In haar nieuwe baan gaat Dankers zelf aan de slag met het kweken van organen. Aan de Rijksuniversiteit Groningen gaat ze samen met de Nierstichting en het Eindhovense bedrijf SupraPolix, dat vergelijkbare materialen inmiddels in productie heeft genomen, proberen om een nier te kweken uit lichaamseigen cellen. „Het zal zeker nog een generatie duren voor de techniek echt op grote schaal toegepast kan worden, maar ooit zal het mogelijk zijn“, aldus Dankers.

Dankers kijkt er naar uit om in Groningen aan de slag te gaan. „Het is heel fijn, dat we nu echt iets gaan doen met het materiaal dat we hier hebben ontwikkeld.“ Maar tegelijkertijd vindt ze het jammer dat ze Brabant in ieder geval voor twee jaar, want zo lang loopt haar contract, moet gaan verlaten. Dankers speelt namelijk klarinet in het Helmonds Muziek Corps en bij Hofkapel De Klinkers. Voor de Klinkers zal ze trouw elke zondag naar Helmond blijven komen om te repeteren, maar met het HMC moet ze stoppen. „Het eerste wat ik gedaan heb, toen ik wist dat ik in Groningen zou gaan werken, is een nieuw orkest zoeken. Klarinet spelen is samen met chemie gewoon het mooiste wat er is.“

Vandaag verdedigt ze haar proefschrift voor een commissie van acht hoogleraren en docenten. „Ik ben best zenuwachtig, je weet niet wat ze je gaan vragen.“ Als ze haar proefschrift met succes heeft verdedigd, mag ze zichzelf doctor in de natuurwetenschappen noemen.
--------------------------------------------------------------------------------

Uit het Eindhovens Dagblad van dinsdag 16 mei 2006.

http://www.eindhovensdagblad.nl/helmondstad/article342718.ece

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

To the top of this page