Life Sciences

Micro-geneeskunde


Back to the Index of Life Sciences



Philips groeit in micro-geneeskunde
Door DEBBIE LANGELAAN

EINDHOVEN - 12 augustus 2006

Philips opent in oktober op de High Tech Campus in Eindhoven een laboratorium voor medisch onderzoek. Daarvoor worden onder andere artsen en biologen aangetrokken. Verder heeft Philips een overeenkomst gesloten met BG Medicine, een Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met moleculaire geneeskunde.

De nieuwe 'life science facilities' op de Campus gaan nauw samenwerken met universiteiten, de farmaceutische industrie en andere bedrijven. Aan het nieuwe gebouw op de High Tech Campus wordt momenteel de laatste hand gelegd. Er komen rond de vijftig mensen te werken en er is tussen de 10 en 20 miljoen euro in geïnvesteerd.

„Artsen en biologen hebben we totnutoe hier niet,“ zei gisteren dr Paul Smit Philips van Philips Medical Systems op de Campus, waar de plannen bekend werden gemaakt. „Hier kunnen ze onderzoek doen en staan al onze scan- en andere apparaten tot hun beschikking.“ Philips wil zich veel meer richten op de markt voor gezondheidszorg, waar miljarden in omgaan en die gezien de vergrijzing in de westerse wereld de komende decennia nog enorm zal groeien. Het heeft de afgelopen jaren al een aantal overnames gedaan op dit gebied. Volgens dr Henk van Houten van Philips Research wordt het onderzoek voor medische zorg momenteel 'significant' uitgebreid, maar hij wilde uit concurrentie-overwegingen geen cijfers geven. Volgens hem heeft Philips Research momenteel zo'n 1.200 onderzoekers in dienst. Minstens een derde van hen houdt zich bezig met de gezondheidszorg.BG Medicine, waar zo'n 50 mensen werken, is gespecialiseerd in moleculaire geneeskunde. Het heeft enkele vindingen gedaan op het gebied van biomarkers, signalen die cellen zelf afgeven als zich ongewenste processen in een cel afspelen. Met deze vindingen kunnen ziektes eerder worden gevonden en bestreden. Volgens Van Houten verandert het onderzoek naar ziekte en gezondheid op dit moment drastisch. Dat onderzoek kan steeds vaker op het niveau van cellen en moleculen plaatsvinden, in plaats van op het niveau van zieke organen.

Philips heeft een aandeel genomen van 6,3 procent in het bedrijf in de buurt van Boston, dat geleid wordt door een Nederlandse bioloog. Het concern richt zijn ambities in de gezondheidszorg ook op het begeleiden van grote groepen patiënten via interactieve apparatuur. Zo is Motiva is een project waarbij mensen die last hebben van hartfalen, thuis worden gevolgd. Ze moeten iedere dag hun bloeddruk en gewicht meten en kunnen via hun televisie communiceren met een dokter. Het project, in Nederland loopt het in Rotterdam, wordt komend najaar nog uitgebreid met informatie-uitwisseling via een mobiele telefoon, en er komt kleding ter beschikking met ingenaaide sensoren die de hartactiviteit meten.

-----------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 12 augustus 2006

-----------------------------------------------------------------------

 

To the top of this page