Life Sciences

Centre for Molecular Medicine

for more information e-mail: Jules Ruis


Back to the Index of Life Sciences



Startschot voor onderzoekscentrum
Donderdag 17 februari, EINDHOVEN -

De topmensen van Philips Research, de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) en de universiteit en het Academisch Ziekenhuis in Maastricht hebben gisteren hun handtekening gezet onder het voornemen tot de oprichting van CMM. Het CMM gaat onderzoek doen op het gebied van moleculaire diagnose, waarbij met behulp van DNA de risico's tot het krijgen van bepaalde aandoeningen worden vastgesteld.

Daarnaast wordt onderzocht hoe afwijkend weefsel meteen nadat het voor het eerst ontstaat met behulp van contrastmiddelen en geavanceerde apparatuur kan worden opgespoord. Tot slot wordt gekeken hoe moleculaire medicijnen kunnen worden gemaakt die zich veel beter richten op de zieke cellen en daardoor effectiever werken met minder bijwerkingen. Een voorbeeld van het onderzoek dat wordt gedaan is het inspuiten van markeringsvloeistoffen bij proefdieren en dit met hulp van geavanceerde apparatuur in beeld brengen.

De ontwikkeling van dit soort proeven gebeurt in Eindhoven en de uitvoering veelal in Maastricht. Philips past volgens onderzoeker professor Hans Hofstraat bestaande apparatuur aan en ontwikkelt nieuwe. "In samenwerking met Medische Systemen veranderen we de apparaten, maar vooral de software die deze bestuurt en de gegevens ervan verwerkt. Op het gebied van moleculaire diagnostiek ontwikkelen we ook nieuwe apparatuur. Daarnaast wordt bestaand onderzoek naar biosensoren in het instituut ondergebracht."

De vier partijen detacheren wetenschappers en geldmiddelen en doen daarnaast ook nog onderzoek in de eigen laboratoria. De universiteit en het ziekenhuis in Maastricht leveren vooral kennis op het gebied van DNA en andere biomedische onderwerpen. Philips en de TUE brengen apparatuur in en kennis op het gebied van zaken als contrastvloeistoffen. Voorzitter G. Peeters van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht zei ernaar te streven van een orgaangericht benadering over te willen stappen naar een celgerichte benadering. "Dit zorgt voor een grote verandering in de zorg die we aanbieden. Loodgieterwerk als bypassoperaties kunnen tot het verleden behoren." Zijn collega Jo Ritzen van de Universiteit Maastricht verwacht niet alleen een winst in levensjaren bij de patiënt, maar ook in gezondheidsjaren.

-----------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van donderdag 17 februari 2005

-----------------------------------------------------------------------

 

To the top of this page