Initiatief Kleisterlee en Brinkhorst:

"Haagse injectie voor as Eindhoven-Leuven"

Terug naar Index TIM



Initiatief Kleisterlee en Brinkhorst
Haagse ICT- injectie voor as Eindhoven-Leuven
Door Anold Mandemaker

Den Haag, woensdag 3 december 2003

De as Eindhoven-Leuven wordt dé topregio voor ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Het gaat om samenwerking tussen overheden, universiteiten en het bedrijfsleven met Philips als voortrekker.

Het initiatief komt van minister Brinkhorst (D66, Economische Zaken) en Philips-topman Kleisterlee. De Nederlands-Vlaamse regio kan vanaf komend jaar rekenen op een groot deel van de 345 miljoen euro die het kabinet de komende vier jaar aan ICT wil uitgeven. Daarvan komt vijftig miljoen uit een speciaal overheidsfonds voor innovatie en 295 miljoen uit aardgas-opbrengsten.
Dat zei Brinkhorst gisteren in de Tweede Kamer bij een overleg over innovatiebeleid. 'De as Eindhoven-Leuven moet op ICT-gebied worden wat Wageningen is op gebied van voedingstechnologie', aldus de minister.
In februari komt het Innovatieplatform, waarin politiek, wetenschap en bedrijfsleven samenwerken, naar Eindhoven om over de ICT-ontwikkeling te praten.
De keuze op Eindhoven-Leuven is ontstaan tijdens een gesprek tussen Brinkhorst en Philips-topman Kleisterlee, die op persoonlijke titel zitting heeft in het Innovatieplatform dat sinds kort opereert onder leiding van premier Balkenende zelf. Het ging tijdens dat gesprek over de vraag waarom Philips, veruit de grootste investeerder in Nederland op gebied van research en ontwikkeling, de ICT-ontwikkeling heeft geconcentreerd in Leuven. Kleisterlee gaf in dat gesprek hoog op van deze Vlaamse stad, slechts 70 kilometer van Eindhoven, die beschikt over een hoog aangeschreven universiteit en hoogopgeleide werknemers. Dat bracht Brinkhorst op het idee om Leuven te koppelen aan de regio-Eindhoven, die hij eerder heeft omschreven als 'speerpunt van innovatie'.
Nederland spendeert momenteel 4 miljard euro per jaar aan onderzoek en ontwikkeling, 2 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP). Daarvan komt de helft van de overheid, de andere helft van het bedrijfsleven. Daar zijn het zeven grote bedrijven als Philips, Akzo-Nobel, Shell en DSM die de dienst uitmaken. Zij zijn goed voor vijftig procent van alle investeringen.

-----------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van 3 december 2003

------------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.