Voorzitter KvK:

De outsourcing zet niet door

Terug naar Index TIM



KvK-voorzitter Jacques van de Vall bespeurt kentering bij productiebedrijven
Grote verschillen Zuidoost- en Noordoost-Brabant
Door HENK VAN WEERT

Woensdag 14 december 2005 - EINDHOVEN –

De KvK-voorzitter vangt de geluiden op in de ondernemersverenigingen waar hij zijn oor te luister legt. „We vreesden voor massale leegloop van productiebedrijven. Die zien we nu niet. De geluiden die we nu horen zijn juist positief voor onze regio. De outsourcing zet niet door.“ Van de Vall zei dit naar aanleiding van de jaarlijkse Enquete Regionale Bedrijfsontwikkeling, waarvan de resultaten gisteren gepubliceerd zijn.

Gematigd optimisme over het komend jaar bepaalt de teneur van de cijfers. Van de Vall heeft goede verwachtingen van 2006. „De wereldeconomie gaat vooruit. Als we in staat zijn om inflatie en rente in toom te houden kunnen onze bedrijven daarvan profiteren. Duitsland lijkt uit het diepste dal te kruipen. Voor onze export is dat van groot belang. Verder zie je dat uitzendbureau's weer werk genoeg hebben. Ook consultants krijgen steeds meer werk. Dat zijn tekenen die op herstel duiden. Nu het consumentenvertrouwen nog."

Evenals vorig jaar vindt de voorzitter van de Kamer van Koophandel dat het kabinet meer kan doen voor de economie dan het doet. „Het blijft maar in gebreke. Het kabinet straalt uit klaar te zijn, omdat de grote herzieningen voltooid zijn. Eén voornemen is echter niet gerealiseerd, de vermindering van de ambtenarij. De regeldruk voor het bedrijfsleven blijft te groot."

Op onderdelen is de regelgeving wel een beetje teruggedraaid, maar daar zijn andere problemen bijgekomen voor het bedrijfsleven. Van de Vall noemt de commotie over fijnstof, die onder meer de bouw remt. „Typisch iets voor Nederland om daar zo moeilijk over te doen. In het Ruhrgebied en in Noord-Italië, toch ook drukke industriele regio's, doet niemand daar moeilijk over. Nederland moet daar zo nodig op micro-niveau drukte over maken. Ik snap daar niets van“, zegt hij geërgerd.

Uit de cijfers van de enquete blijkt dat er nog altijd onbalans is tussen Zuidoost-Brabant en Noordoost-Brabant. De omzetten in Zuidoost stijgen harder (2,4%) dan in Noordoost (1,3%). Het opmerkelijkste verschil doet zich voor in de export. Zuidoost zag de export dit jaar met 5,8% (landelijk 5,1%) groeien, terwijl de export in Noordoost met 9,5% terugliep.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van woensdag 14 december 2005

--------------------------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.